در این مقاله به بررسی خواص زیتون از منظر قرآن کریم، احادیث، منابع طب سنتی و طب مدرن خواهیم پرداخت.
زیتون با نام علمی اولئاآ، از خانواده اولئاسه است و یکی از میوههای مهمی به شمار میآید که در نواحی مدیترانه، آسیای مرکزی و برخی مناطق آفریقا کشت میشود. تولید سالیانه این میوه در سطح جهانی بیش از ۱۷.۴ میلیون تن است.
کشورهای اصلی تولید کننده زیتون به ترتیب شامل ایتالیا، یونان، پرتغال، اسپانیا، ترکیه و مصر هستند. ﺩﺭ ﺍﺳﭙﺎﻧﻴﺎ، ﻛﺸﺖ زیتون، ﻗﺪمتی ﻫﺸﺖ ﻫﺰﺍﺭ ﺳﺎﻟﻪ ﺩﺍﺭﺩ. ﺑﺎ ﮔﺴﺘﺮﺵ ﻭ ﭘﻴﺸﺮﻓﺖ ﻋﻠﻢ ﺩﺭ ﺣﻮﺯﻩﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ، ﻓﻮﺍﻳﺪ ﻭ ﺧﻮﺍﺹ طبی ﻭ ﺗﻐﺬﻳﻪای ﺟﺪﻳﺪی ﺍﺯ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺁﺷﻜﺎﺭ میﺷﻮﺩ. علاوه بر این موارد، ﺑﺎ ﭘﮋﻭﻫﺶ ﺩﺭ ﻗﺮﺁﻥ، ﺭﻭﺍﻳﺎﺕ ﻭ ﺍﺣﺎﺩﻳﺚ ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ (ﺹ) ﻭ ﺍﻣﺎﻣﺎﻥ ﻣﻌﺼﻮﻡ (ﻉ)، به این نکته می رسیم که به ﺑﺴﻴﺎﺭی ﺍﺯ خواص زیتون ﻛﻪ ﻋﻠﻮﻡ ﺟﺪﻳﺪ ﺁﻧﻬﺎ ﺭﺍ ﺍﺛﺒﺎﺕ ﻛﺮﺩﻩ، ﺍﺷﺎﺭﻩ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.
ﺯﻳﺘﻮﻥ، به دلیل ﺍﺭﺯﺵ غذایی ﻭ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻣﻐﺬی ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ آن و ﺩﺍﺭﺍ ﺑﻮﺩﻥ ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦﻫﺎ، ﻣﻮﺍﺩ ﻣﻌﺪنی ﻭ ﺁنتیﺍﻛﺴﻴﺪﺍﻥﻫﺎ ﻭ ﺧﻮﺍﺹ ﭘﺮی ﺑﻴﻮتیکی، ﻏﺬﺍیی ﺳﺎلم ﻣﺤﺴﻮﺏ شده و برای تغذیه سالم انسان، ضروری می باشد.
مواد مغذی موجود در روغن زیتون
زیتون و روغن زیتون منبعی سرشار از فیبر، اسیدهای چرب مفید به شمار میروند و شامل:
- ویتامین E و K
- ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ، ﻛﻠﺴﻴﻢ ﻭ ﻣﻨﻴﺰﻳﻢ، پتاسیم
- کربوهیدرات، آهن، فسفر، سدیم
می باشد.
ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎتی ﻛﻪ ﺩﺭ ۱۰۰ ﮔﺮﻡ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺳﺒﺰ ﻭﺟﻮﺩ ﺩﺍﺭﺩ، عبارتند از:
ﺁﺏ | ۶۱-۸۱ ﮔﺮﻡ |
ﭼﺮبی | ۹-۲۸ ﮔﺮﻡ |
ﻓﻴﺒﺮ | ۱/۵-۲/۵ ﮔﺮﻡ |
ﭘﺮﻭﺗﺌﻴﻦ | ۰/۵-۱/۵ ﮔﺮﻡ |
ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﺁﻣﻴﻨﻪ کل | ۴۹۳-۲۷۴۶ میلی ﮔﺮﻡ |
ﺍﺳﻴﺪ ﺁﺳﭙﺎﺭﺗﻴﻚ + ﺁﺳﭙﺎﺭﮊﻳﻦ | ۶۰-۲۹۹ میلی ﮔﺮﻡ |
ﺳﺮﻳﻦ | ۲۹-۱۲۰ میلی ﮔﺮﻡ |
ﺍﺳﻴﺪ ﮔﻠﻮﺗﺎﻣﻴﻚ + ﮔﻠﻮﺗﺎﻣﻴﻦ | ۶۲-۶۵۱ میلی ﮔﺮﻡ |
ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ E | ۳/۰۴ میلی ﮔﺮﻡ |
ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ C | ۸/۹ میلی ﮔﺮﻡ |
ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ B6 | ۵-۳۵/۴ ﻣﻴﻜﺮﻭﮔﺮﻡ |
ﺑﺘﺎﻛﺎﺭﻭﺗﻦ | ۲۰۰-۴۰۰ ﻣﻴﻜﺮﻭﮔﺮﻡ |
ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮﺏ کل | ۳/۷۵ ﮔﺮﻡ |
ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮﺏ ﺍﺷﺒﺎﻉ | ۱/۵-۶ ﮔﺮﻡ |
ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮﺏ ﻏﻴﺮﺍﺷﺒﺎﻉ | ۶/۲-۲۳/۳ ﮔﺮﻡ |
ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮﺏ ﺗﺮﺍﻧﺲ | ۰/۱-۰/۴ ﮔﺮﻡ |
ﻛﻠﺴﺘﺮﻭﻝ | ۰/۵ میلی ﮔﺮﻡ |
ﺳﺪﻳﻢ | ۳۲/۹-۴۳ میلی ﮔﺮﻡ |
ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ | ۱۴۳۱۸-۱۵۸۲۰ میلی ﮔﺮﻡ |
ﻛﻠﺴﻴﻢ | ۴۱۳-۶۵۰ میلی ﮔﺮﻡ |
ﻣﻨﻴﺰﻳﻢ | ۲۱/۶-۳۷/۶۴ میلی ﮔﺮﻡ |
کروم | 0.39-0.59 میلی ﮔﺮﻡ |
ﺁﻫﻦ | ۴/۴۵-۷/۰۸ میلی ﮔﺮﻡ |
ﻧﻴﻜﻞ | ۰/۳۰-۰/۳۷ میلی ﮔﺮﻡ |
ﻣﺲ | ۰/۵۴-۰/۷۸ میلی ﮔﺮﻡ |
ﺭﻭی | ۵/۵۹-۱۰/۵۸ میلی ﮔﺮﻡ |
ﺳﻠﻨﻴﻮﻡ | ۳۳/۳۴-۳۹/۰۶ میلی ﮔﺮﻡ |
خواص زیتون
برخی از خواص و فواید زیتون عبارتند از:
- تحریک ترشح ادرار
- مؤثر در کنترل قند خون
- کاهش میزان فشار خون
- پیشگیری و بهبود سرطان
- جلوگیری از ریزش مو و کاهش التهاب و تب
- بهبود اختلالات ناشی از سطوح بالای چربی خون
- بهبود سلامت قلب و جلوگیری از مشکلات قلبی
- دارای اثرات ضدالتهابی، ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی
- مؤثر در درمان زخم معده و سایر بیماریهای دستگاه گوارش
- مفید در بهبود فشار خون، اسید، بیماری های قلبی و دیابت
- مؤثر در بهبود شکستگی، پوکی استخوان و بیماریهای پوستی
- پیشگیری از آلزایمر، بیماری های روده بزرگ، پوست، پروستات، سینه، رحم و تخمدان؛ همچنین بیماریهای التهابی و خود ایمنی مانند روماتیسم، پوکی استخوان و بیماریهای عصبی
جایگاه زیتون در قرآن کریم
ﻧﺎﻡ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺩﺭ ﻗﺮﺁﻥ ﻛﺮﻳﻢ ﺩﻭ ﺑﺎﺭ به تنهایی ﻭ ﺩﺭ ﺑﻘﻴﻪی ﻣﻮﺍﺭﺩ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﺑﺎ ﻣﻴﻮﻩﻫﺎی ﺩﻳﮕﺮی ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺧﺮﻣﺎ، ﺍﻧﺎﺭ، ﺍﻧﮕﻮﺭ ﻭ ﺍﻧﺠﻴﺮ ﺩﺭ ﺳﻮﺭﻩﻫﺎی ﻣﺆﻣﻨﻮﻥ، سوره نور، سوره ﺗﻴﻦ، سوره ﻋﺒﺲ، سوره ﻧﺤﻞ ﻭ ﺍﻧﻌﺎﻡ بیان شده است.
ﺩﺭ ﺁﻳﻪی ۱ ﺳﻮﺭﻩی ﻣﺒﺎﺭﻛﻪی ﺗﻴﻦ، ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺑﻪ ﺩﻭ ﻣﻴﻮﻩی ﺍﻧﺠﻴﺮ ﻭ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺳﻮﮔﻨﺪ ﻳﺎﺩ میﻛﻨﺪ:
«التِّين وَ الزَّيْتُون»
سوگند به انجير و زيتون
همچنین در سوره نحل، آیه 14:
«يُنْبِتُ لَكُمْ بِهِ الزَّرْعَ وَ الزَّيْتُونَ وَ النَّخِيلَ وَ الْأَعْنابَ وَ مِنْ كُلِّ الثَّمَراتِ إِنَّ فِي ذلِكَ لَآيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ»
به وسيله آن كشت و زيتون و درختان خرما و انگور و از هر گونه محصولات [ديگر] براى شما مى روياند قطعا در اينها براى مردمى كه انديشه مى كنند نشانه اى است سوره نحل (۱۱)
که این آیات، اهمیت زیتون را نشان میدهند.
در سوره نور، به مبارک بودن درخت زیتون، اشاره شده است:
﴿شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ﴾
جایگاه ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺩﺭ ﺍﺣﺎﺩﻳﺚ ﻭ ﺭﻭﺍﻳﺎﺕ اهل بیت
در روایات اهل بیت (ع) به خوردن زیتون و روغن آن سفارش شده است.
ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ ﺍﻛﺮﻡ (ﺹ) میﻓﺮﻣﺎﻳﺪ: ﺑﺮ ﺷﻤﺎ ﺑﺎﺩ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ؛ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺑﺨﻮﺭﻳﺪ ﻭ ﺑﺪﻥ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺁﻥ ﭼﺮﺏ ﻛﻨﻴﺪ، ﭼﺮﺍﻛﻪ ﺑﺮﺍی ﺩﺭﻣﺎﻥ ﺑﺎﺳﻮﺭ (ﺯﺧﻢ ﻭ ﻭﺭﻡ ﻣﻘﻌﺪ ﻳﺎ ﺑﻴﻨﻲ) ﺳﻮﺩﻣﻨﺪ ﺍﺳﺖ . ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺑﺨﻮﺭﻳﺪ ﻭ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺁﻥ ﭼﺮﺏ ﻛﻨﻴﺪ، ﺯﻳﺮﺍ ﺩﺭ ﺁﻥ ﺩﺭﻣﺎﻥ ﻫﻔﺘﺎﺩ ﺩﺭﺩ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺟﺬﺍﻡ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪﻱ ﺁﻧﻬﺎ ﺍﺳﺖ . ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ، ﺭﻭﻏﻦ ﭘﺎﻛﺎﻥ ﻭ ﺧﻮﺭﺵ ﻧﻴﻜﺎﻥ ﺍﺳﺖ. ﺩﺭ ﺁﻥ، ﺑﺪﺍﻥﮔﺎﻩ ﻛﻪ ﺭﻭی میﻛﻨﺪ ﻭ ﻧﻴﺰ ﺑﺪﺍﻥﮔﺎﻩ ﻛﻪ ﭘﺸﺖ میﻛﻨﺪ (ﺍﺣﺘﻤﺎﻻً ﻣﻨﻈﻮﺭ ﺍﺑﺘﺪﺍ ﻭ ﺍﻧﺘﻬﺎی ﻓﺼﻞ ﺭﻭﻳﺶ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ)، ﺑﺮﻛﺖ ﻧﻬﺎﺩﻩ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺩﻭ ﺑﺎﺭ ﺩﺭ ﭘﺎکی ﻏﻮﻃﻪﻭﺭ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.
ﺑﻪ ﻧﻘﻞ ﺍﺯ ﺯﻳﺪﺑﻦﺍﺭﻗﻢ: ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ ﺧﺪﺍ ﺑﻪ ﻣﺎ ﻓﺮﻣﻮﺩ ﻛﻪ ﺫﺍﺕﺍﻟﺠﻨﺐ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺑﺴﺘﻚ (ﺻﻤﻎ ﺩﺭﺧﺖ ﭘﺴﺘﻪ) ﻭ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺩﺭﻣﺎﻥ ﻛﻨﻴﻢ.
ﺍﻣﺎﻡ ﺻﺎﺩﻕ (ﻉ) میﻓﺮﻣﺎﻳﺪ: ﺍﮔﺮ ﺍﺯ ﺑﺪﻥ کسی ﺍﺯ ﺷﻤﺎ ﺟﻮﺵ ﻳﺎ ﺁﻣﺎسی ﺑﻴﺮﻭﻥ ﺯﺩ، ﺁﻥ ﺭﺍ ﺑﺒﻨﺪﺩ ﻭ ﺑﺎ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﻳﺎ ﺭﻭﻏﻦ ﺣﻴﻮﺍنی ﺩﺭﻣﺎﻥ ﻛﻨﺪ.
ﺍﻣﺎﻡ موسی ﻛﺎﻇﻢ (ﻉ) در مورد زیتون ﻓﺮﻣﻮﺩﻩﺍﻧﺪ: یکی ﺍﺯ ﭼﻴﺰﻫﺎیی ﻛﻪ ﺁﺩﻡ ﺑﻪ ﻓﺮﺯﻧﺪ ﺧﻮﺩ، ﻫﺒﻪﺍﷲ، ﺳﻔﺎﺭﺵ ﻛﺮﺩ ﺍﻳﻦ ﺑﻮﺩ: ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺑﺨﻮﺭ، ﭼﺮﺍ ﻛﻪ ﺍﺯ درختی ﺧﺠﺴﺘﻪ ﺍست.
خواص زیتون در طب سنتی
در متون مقدس یهودیان و یونانیان به خواص درمانی زیتون و برگ آن اشاره شده است. مصریان باستان از روغن زیتون برای مرطوب کردن پوست و موی خود استفاده میکردند و رومیان نیز برای درمان زخمهای پوستی به این روغن روی میآوردند. در قرن نوزدهم، یونانیان و رومیان از جوشانده برگ درخت زیتون برای درمان بسیاری از بیماریها، به ویژه بیماری مالاریا، بهره میبردند.
در گذشته، در اکثر کشورهای حوزه دریای مدیترانه، روغن زیتون به همراه آب لیمو برای درمان سنگ صفرا مورد استفاده قرار میگرفت.
ﺧﻮﺍﺹ ﺩﺭﻣﺎنی ﺯﻳﺘﻮﻥ
ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺩﺭ ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻴﺰﺍﻥ ﻓﺸﺎﺭﺧﻮﻥ، تاثیر بسزایی دارد. تحقیقات ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻧﺸﺎﻥ ﺩﺍﺩﻩ است ﻛﻪ ﻣﺼﺮﻑ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ، ﻣﻮﺟﺐ ﻛﺎﻫﺶ ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی ﺍﻟﺘﻬﺎﺏ ﻋﺮﻭقی می شود. همچنین، ﺳﺒﺐ ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻴﺰﺍﻥ ﻛﻠﺴﺘﺮﻭﻝ ﺧﻮﻥ میﺷﻮﺩ. ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ، ﭼﺮبی اصلی ﺗﺸﻜﻴﻞﺩﻫﻨﺪﻩی ﺭﮊﻳﻢ ﻏﺬﺍیی ﻣﺪﻳﺘﺮﺍﻧﻪای ﺍﺳﺖ ﻭ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎﺕ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺍﺛﺮ ﻣﺼﺮﻑ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺭﺍ ﺩﺭ ﭘﻴﺸﮕﻴﺮی ﺍﺯ ﺑﺮﻭﺯ ﺑﻴﻤﺎﺭیﻫﺎی قلبی ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺳﻜﺘﻪی قلبی ﻭ ﺑﻴﻤﺎﺭیﻫﺎی عروقی و قلبی ﮔﺰﺍﺭﺵ ﻛﺮﺩﻩﺍﻧﺪ.
ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ E ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺁنتی ﺍﻛﺴﻴﺪﺍﻥ ﻋﻤﻞ میﻛﻨﺪ ﻭ ﻣﺎﻧﻊ ﺑﺮﻭﺯ ﺳﺮﻃﺎﻥ میﺷﻮﺩ. ﮔﺰﺍﺭﺵ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻫﻴﺪﺭﻭکسی ﺗﻴﺮﻭﺯﻭﻝ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺑﻪ ﺷﻜﻞ ﻭﺍﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ ﻏﻠﻈﺖ ﻭ ﺯﻣﺎﻥ، ﺑﺎ ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻴﺰﺍﻥ ﺍﻳﻨﺘﺮﻟﻮﻛﻴﻦ ۶- ﺳﻠﻮلی، ﺟﻠﻮ ﺗﻜﺜﻴﺮ ﺳﻠﻮﻝﻫﺎی ﺳﺮﻃﺎنی ﻛﺒﺪ ﺭﺍ میﮔﻴﺮﺩ.
ﻫﻨﮕﺎﻡ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺑﺮﺍی ﻣﺮﻃﻮﺏ ﻛﺮﺩﻥ ﭘﻮﺳﺖ، ﺁنتی ﺍﻛﺴﻴﺪﺍﻥﻫﺎی ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺁﻥ ﺍﺯ ﺑﺮﻭﺯ ﺳﺮﻃﺎﻥ ﭘﻮﺳﺖ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی میﻛﻨﺪ. ﺯﻳﺘﻮﻥ، ﺧﻮﺍﺹ ﺿﺪﻣﻴﻜﺮﻭبی و ضد ویروسی قوی دارد. علاوه بر این، ﺑﺮﺍی ﺩﺭﻣﺎﻥ ﺧﺎﺭﺵ ﻭ خشکی ﭘﻮﺳﺖ ﺍﺯ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ میﺗﻮﺍﻥ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻛﺮﺩ. ﺁنتیﺍﻛﺴﻴﺪﺍﻥﻫﺎ ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺍﻛﺴﻴﺪﺍﺳﻴﻮﻥ ﭼﺮﺑﻲﻫﺎی ﭘﻮﺳﺖ ﻭ ﺩﺭ ﻧﺘﻴﺠﻪ خشکی ﺁﻥ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی میﻛﻨﺪ.
ﻣﺼﺮﻑ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﻣﻮﺟﺐ ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﺿﺨﺎﻣﺖ ﻃﻮﻝ ﻣﻮی ﺳﺮ ﻭ ﺭﺷﺪ ﻧﺎﺧﻦﻫﺎی ﺍﻧﮕﺸﺘﺎﻥ میﺷﻮﺩ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﺍﺛﺮ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﻏﻴﺮﺍﺷﺒﺎﻉ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ. ﺍﻳﻦ ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮﺏ ﻣﻮﺟﺐ ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺳﻴﺴﺘﻢ ایمنی ﺍﻧﺴﺎﻥ ﻧﻴﺰ میﺷﻮﺩ.
ﻫﻴﺪﺭﻭکسی ﺗﻴﺮﻭﺯﻭﻝ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺑﺎ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی ﺍﺯ ﺁﺳﻴﺐ DNA ﭘﻮﺳﺖ، ﺩﺭ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﺍﺛﺮ محافظتی ﺁﻥ ﺭﻭی ﭘﻮﺳﺖ، ﻧﻘﺶ ﺩﺍﺭﺩ. ﺩﺭ ﺑﺮﺭسی ﺍﺛﺮ ﺿﺪﺍﻟﺘﻬﺎبی ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺩﺭ ﺑﻬﺒﻮﺩ ﺯﺧﻢﻫﺎی ﭘﻮستی ﺩﺭ ﺣﻴﻮﺍﻧﺎﺕ ﺁﺯﻣﺎﻳﺸﮕﺎهی، ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪﻩ است ﻛﻪ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﻣﻮﺟﺐ ﺑﻬﺒﻮﺩ ﺳﺮﻳﻊﺗﺮ ﺍﻳﻦ ﺯﺧﻢﻫﺎ میﺷﻮﺩ. ﺁنتی ﺍﻛﺴﻴﺪﺍﻥﻫﺎی طبیعی ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻛﺮﻡﻫﺎی ﺣﺎﻭی ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦﻫﺎی E ﻭ C ﻭ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﻣﻴﺰﺍﻥ ﺁﺳﻴﺐﻫﺎی ﺍﻛﺴﻴﺪﺍﺗﻴﻮ ﻭ ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺍﻟﺘﻬﺎﺏﻫﺎی پوستی ﺭﺍ ﻛﺎﻫﺶ میﺩﻫﺪ ﻭ ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ E ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺍﺯ ﭼﺮﻭﻛﻴﺪگی ﭘﻮﺳﺖ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی میﻛﻨﺪ.
برای مطالعه بیشتر در زمینه خواص زیتون به مقاله مرتبط رجوع کنید.
تاثیر ﺯﻳﺘﻮﻥ بر ﺍﺳﺘﺨﻮﺍﻥ
ﻣﻄﺎﻟﻌﺎﺕ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺭﻭی ﻣﻮﺵﻫﺎی ﺁﺯﻣﺎﻳﺸﮕﺎهی ﻧﺸﺎﻥ ﺩﺍﺩﻩ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻫﻴﺪﺭﻭکسی ﺗﻴﺮﻭﺯﻭﻝ، ﺗﻴﺮﻭﺯﻭﻝ، ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ E ، ﻛﺎﺭﻭﺗﻦ، ﺍﺳﻜﻮﺍﻟﻦ، ﻛﻠﺮﻭﻓﻴﻞ ﻭ ﺍﻭﻟﺌﻮﺭﻭﭘﻴﻦ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺯﻳﺘﻮﻥ، ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﺍﺯ ﭘﻮکی ﺍﺳﺘﺨﻮﺍﻥ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی میﻛﻨﺪ، ﺑﻠﻜﻪ ﻣﻮﺟﺐ ﺗﺮﺍﻛﻢ ﺍﺳﺘﺨﻮﺍﻥ ﻧﻴﺰ میﺷﻮﺩ ﻭ ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﻓﻨﻮﻟﻴﻚ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺑﺎ ﺩﺍﺷﺘﻦ ﺧﻮﺍﺹ ﺿﺪﺍﻟﺘﻬﺎبی ﻭ ﺗﺤﺮﻳﻚﻛﻨﻨﺪﻩی ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺍیمنی، ﺩﺭ ﺗﺮﻣﻴﻢ ﺍﺳﺘﺨﻮﺍﻥ ﺩﺭ ﺣﻴﻦ شکستگی، ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻣﺆﺛﺮ ﺍﺳﺖ.
ﻋﻼﻭﻩ ﺑﺮ ﻣﻮﺍﺩ ﻏﺬﺍیی غنی ﺍﺯ ﻛﻠﺴﻴﻢ، ﻣﻮﺍﺩ ﻏﺬﺍیی غنی ﺍﺯ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻓﻨﻮلی ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﻧﻴﺰ ﺍﺯ ﺑﺮﻭﺯ ﭘﻮکی ﺍﺳﺘﺨﻮﺍﻥ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی میﻛﻨﺪ.
ﺍﺳﻴﺪ ﺍﻭﻟﺌﻴﻚ، ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﻓﻨﻮﻟﻴﻚ، ﻫﻴﺪﺭﻭکسی ﺗﻴﺮﻭﺯﻭﻝ، ﺗﻴﺮﻭﺯﻭﻝ، ﺍﻭﻟﺌﻮﺭﻭﭘﻴﻦ ﻭ ﺗﻮﻛﻮﻓﺮﻭﻝﻫﺎ ﺍﺯ ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﻣﺎﻧﻊ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﺍﻟﺘﻬﺎﺏ ﺩﺭ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﮔﻮﺍﺭﺵ میﺷﻮﻧﺪ.
ﻣﻄﺎﻟﻌﺎﺕ ﺍﭘﻴﺪﻣﻴﻮﻟﻮﮊیکی ﻛﻪ ﺭﻭی ﻣﺼﺮﻑ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺩﺭ ﻛﺸﻮﺭﻫﺎی ﻋﻀﻮ ﺍﺗﺤﺎﺩﻳﻪی ﺍﺭﻭﭘﺎ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪﻩ، ﻧﺸﺎﻥ ﺩﺍﺩﻩ است که ﺁﺛﺎﺭ ﺿﺪﺍﻟﺘﻬﺎبی ﺯﻳﺘﻮﻥ، ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺍﺯ ﺩﺍﺭﻭﻫﺎی ﺿﺪﺍﻟﺘﻬﺎبی ﺍﺳﺖ. ﻣﺼﺮﻑ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺑﻪ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﺭﻭﻏﻦ ﻣﺎهی، ﺧﻄﺮ ﺍﺑﺘﻼ ﺑﻪ ﺑﻴﻤﺎﺭیﻫﺎی ﺍﻟﺘﻬﺎبی ﺭﺍ ﺩﺭ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﮔﻮﺍﺭﺵ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺑﻪ ﺷﺪﺕ ﻛﺎﻫﺶ میﺩﻫﺪ.
تاثیر ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺩﺭ ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺍیمنی
ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﺗﺮکیبی ﻛﻪ ﺩﺭ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﻣﻮﺟﺐ ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺍیمنی میﺷﻮﺩ، ﺍﺳﻴﺪ ﺍﻭﻟﺌﻴﻚ ﺍﺳﺖ. ﻋﻼﻭﻩ ﺑﺮ ﺍﻳﻦ، ﺩﻳﮕﺮ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺍﺳﺘﺮﻭﻝﻫﺎ، ﺍﻟﻜﻞﻫﺎ، ﺁنتی ﺍﻛﺴﻴﺪﺍﻥﻫﺎ ﻭ ﺩﻳﮕﺮ ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮﺏ (ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺍﺳﻴﺪ ﺍﺳﺘﺌﺎﺭﻳﻚ، ﺍﺳﻴﺪ ﭘﺎﻟﻤﻴﺘﻴﻚ، ﺍﺳﻴﺪ ﻟﻴﻨﻮﻟﺌﻴﻚ، ﺁﻟﻔﺎ ﻟﻴﻨﻮﻟﻨﻴﻚ ﺍﺳﻴﺪ) ﻧﻴﺰ ﺩﺭ ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺍیمنی ﺍﻧﺴﺎﻥ، ﻧﻘﺶ ﺩﺍﺭﻧﺪ.
تاثیر ﺭﻭﻏﻦ ﺯﻳﺘﻮﻥ ﺩﺭ ﺑﻴﻤﺎﺭی ﺩﻳﺎﺑﺖ
ﭘﮋﻭﻫﺶ ﻫﺎی ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪﻩ ﺣﺎکی ﺍﺯ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻧﻮﻉ ﺭﻭﻏﻦ ﻣﺼﺮفی ﺩﺭ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ﻣﻴﺰﺍﻥ ﺭﻭﻏﻦ ﻣﺼﺮفی، ﻧﻘﺶ ﺑﻴﺸﺘﺮی ﺩﺭ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﺧﻄﺮ ﺍﺑﺘﻼ ﺑﻪ ﺩﻳﺎﺑﺖ ﺍﻳﻔﺎ میﻛﻨﺪ. ﮔﺰﺍﺭﺵ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺟﺎﻳﮕﺰﻳﻦ ﻛﺮﺩﻥ ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮﺏ ﻛﻮﺗﺎﻩ ﺯﻧﺠﻴﺮ ﺑﺎ ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮﺏ ﻏﻴﺮﺍﺷﺒﺎﻉ ﻭ ﻳﺎ ﺩﺍﺭﺍی ﭘﻴﻮﻧﺪی ﻏﻴﺮﺍﺷﺒﺎﻉ، میﺗﻮﺍﻧﺪ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻣﻔﻴﺪی ﺩﺭ ﭘﻴﺸﮕﻴﺮی ﺍﺯ ﺍﺑﺘﻼ ﺑﻪ ﺩﻳﺎﺑﺖ ﻧﻮﻉ ﺩﻭ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ.