در این مقاله قصد داریم به موضوع آب و هوای مناسب انسان بپردازیم.
بهترین آب و هوا برای زیست انسان یا هرآنچه در رابطه با آب و هوای مناسب انسان باید بدانیم را بررسی خواهیم کرد.
در ادامه چه خواهیم گفت؟
- کلیات آب و هوا
- تدابیر فصلها
- تدابیر آلودگی هوا
کلیات آب و هوای مناسب
آب و هوا
هوا در بدن ما چکار می کند؟
تنفس پوستی + تنفس ریوی.
هوای مورد نیاز انسان از طریق ریه ها و مقدار اندکی نیز از طریق پوست وارد بدن میشود.
هدف از تنفس:
اکسیژن رسانی به ریه و قلب.
دفع گازهای زاید مثل دی اکسید کربن.
هوای خوب
معتدل در حرارت و برودت.
صاف، بدون گرد و غبار.
هوای نواحی مرتفع نسبت به دریا بهتر است از نواحی پایین تر از سطح دریا.
نفس کشیدن در آن راحت باشد و باعث سوزش گلو و
حلق و تنگی نفس نشود.
هوای بد
مناطق پر دود و غبارآلود.
مناطق دفع زباله.
نيزارها، برنج زارها، گندم زارها و مرداب ها.
کشتزارهای سبزیجات، حبوبات و جالیزها.
مناطق دارای درختان گردو، بید، بید انجیر
و یا گیاهان کلم، سیر و باقلی.
تدابیر فصلها
فصل بهار
ویژگی های فصل بهار
فصلی است معتدل در کیفیات چهارگانه: گرمی، سردی، خشکی و رطوبت.
با همه افراد و سنین متناسب است به ویژه افرادی که در دوران کهولت و شیخوخت به سر می برند.
عملکرد:
تقویت قوا.
تحریک قوا برای دفع مواد زاید انباشته شده در بدن.
پرهیزات فصل بهار
پرهیز از انواع شیرینی ها.
غذاهای چرب و شیرین.
پرهیز از غذاهای غلیظ مثلا
غذاهایی که قارچ فراوان دارد.
مصرف زیاد گوشت.
غذاهای چرب و سرخ کردنی.
آجیل ها و مغز ها.
پرخوری و درهم خوری.
پرهیز از یبوست.
غذاهاي مفید در فصل بهار
سوپ ها مخصوصا سوپ جو.
آش ها به ویژه آش های ترش.
شربت سکنجبین. عرق کاسنی و شاهتره.
ماءالشعیر طبی.
سماق.
انار و رب انار.
غوره و رب غوره به میزان کم.
حبوباتی مثل ماش.
بوییدنی مثل گلاب، بهارنارنج.
چلو گشنیز همراه با گوشت پرندگان.
زرشک پلو.
تدابیر فصل بهار
ورزش به اعتدال، نه خیلی کم و نه خیلی زیاد.
استحمام به اعتدال، آب نه داغ و نه سرد.
غذای سبک.
مصرف مواد غذاهای با غذائیت کم و حجم بیشتر مانند میوه ها و سبزیجات.
پاکسازی بدن متناسب با شرایط بدنی فرد.
طبق تشخیص متخصص طب سنتی.
لباس نخی، کتان یا پنبه ای.
فصل تابستان
ویژگي هاي فصل تابستان
فصل گرمی و خشکی.
افزایش عطش.
هاضمه ضعیف است.
پرهیزات فصل تابستان
پرهیز از غذاهای تند یا با گرمی و خشکی زیاد.
غذاهای سنگین و حجیم مانند کله پاچه و فست فود.
غذاهای بسیار شور و بسیار شیرین.
زیاده روی در مصرف میوه های تابستانی.
قرار گرفتن در معرض گرما.
استحمام با آب گرم.
ورزش شدید.
سونای خشک.
غذاهاي مفید در فصل تابستان
استفاده از آبغوره، آبلیمو، سرکه، آلوبخارا، لیموعمانی، زرشک، گردغوره، سماق، پودر تخم گشنیز و کدو در پختن غذا.
آب دوغ خیار.
نان و ماست.
آش های ساده و رقیق با آلو بخارا، زرشک، غوره، انار.
شربت های ترش و شیرین مانند
شربت انار، تمرهندی، آبلیمو.
کاهو و سکنجبین.
سبزیجاتی مانند کدو، کاهو و اسفناج، خرفه، کاسنی.
میوه های تازه مانند آلبالو، گیلاس، آلو، آلوچه،
توت سیاه، سیب، انار، هندوانه و خیار.
گوشت های لطیف مانند جوجه.
تدابیر فصل تابستان
کاهش حرکات ورزشی نسبت به سایر فصل ها. سعی کنید ورزش در سالن انجام شود تا در هوای آزاد و در ساعت خنک روز باشد.
پرهیز از عصبانیت.
کاهش غذا.
استراحت و آرامش به ویژه در مکانهای خنک.
دقت کنید که در خانه یا ماشین، مقابل باد مستقیم
کولر نباشید.
خواب کافی.
پوشیدن لباس کتان و گشاد.
بوییدنی خنک مانند پوست لیمو ترش.
فصل پاییز
ویژگیهاي فصل پاییز
در غالب مناطق سرد و خشک.
افرادی که در سن کهولت باشند بیشتر مراقبت کنند.
پرهیزات غذایي در فصل پاییز
گوشت گاو.
کنسروها .
سوسیس و کالباس و فست فود.
بادمجان و عدس و قارچ.
ادویه های تند و شور.
پرهیز از نوشیدن آب سرد به ویژه ناشتا یا بعد از مصرف میوه.
غذاهای سرخ کردنی.
رب و سس کارخانه ای.
توصیه هاي غذایي در فصل پاییز
شیرینی های طبیعی به خصوص آنهایی که با شکر، بادام و پسته درست شوند مانند باقلوا.
تخم مرغ عسلی.
مغزیجات مانند بادام درختی، گردو، پسته، فندق، مویز و انجیر.
شیره انگور.
مصرف میوه هایی مانند سیب، انار شیرین، انگور شیرین، طالبی.
مصرف سبزیجات و غلات مانند نخود، گندم، جو، هویج، اسفناج،
نعناع و مرزه.
مصرف مرطبات مایل به گرمی مانند شیر بادام (با بادام درختی).
مصرف میوه های فصل به اعتدال.
آبگوشت با گوشت گوسفند یا مرغ خانگی.
تدابیر فصل پاییز
پرهیز از استحمام با آب سرد.
پرهیز از هوای سرد برای پیشگیری از سرماخوردگی و سینوزیت.
پرهیز از خوابیدن با معده پر و در مکان سرد.
پرهیز از حرکات ورزشی شدید.
پرهیز از خواب روز و خواب زیاد.
پرهیز از خشم، اضطراب و نگرانی.
جهت تقویت :
بوییدن عطریات و گلهای خوشبوی ملایم.
چرب کردن بدن و ماساژ با روغن بادام شیرین.
فصل زمستان
ویژگي هاي فصل زمستان
طبیعت آن، سرد و تر است.
ظاهر بدن سرد و داخل بدن گرم است، این امر باعث تقویت قوه هاضمه می شود.
منافذ بسته، کاهش تعریق و تجمع مواد به علت سرما را داریم.
دفع، سخت تر و یبوست شایع تر است.
توصیه هاي غذایي در فصل زمستان
کره و عسل.
مرباهای گرم مانند هویج، زنجبیل.
ارده و شیره به اعتدال.
خرما و نارگیل.
نوشیدنی های گرم مانند دارچین و پونه.
مصرف مغزیجات مانند بادام، پسته و فندق.
افزایش مقدار و غلظت غذا مثل کله پاچه و
کباب همراه با زیره و دارچین.
تدابیر فصل زمستان
برای کاهش مواد زائد، افزایش ورزش توصیه می شود.
پرهیز از غذاهای سرد و تر.
پرهیز از فصد، حجامت، قی و اسهال.
حتما پوشاندن سر بعد از حمام و در مقابل باد سرد.
پوشیدن لباس گرم متناسب با دمای بدن خود.
نشستن و خوابیدن در مکانها و فرش های گرم.
حمام با آب گرم.
بوییدن گل نرگس و عود و عنبر.
پوشیدن جوراب در منزل.
دقت کنید که در زمستان، خانه را زیاد گرم نکنید.
تدابیر آلودگی هوا
آلودگي هوا
اثرات زودرس دودها بر بدن
خارش و سوزش مخاط راه های تنفسی و چشم.
عطسه و آبریزش بینی.
سردردهای ضربان دار.
خشکی پوست.
زود خشمی و تحریک پذیری.
افزایش ضربان قلب .
بی قراری.
کاهش هوشیاری.
کاهش حافظه و تمرکز.
غلظت خون.
تدابیر مهم هوا
روزهای تعطیل و آخر هفته را در پارك ها و فضاهای سبز بگذرانید.
در ساعات و روزهایی که درجه آلودگی هوا بالا است از رفت و آمد غیر ضروری به خارج از منزل پرهیز کنید.
در محیط منزل از مصرف دخانیات، حشره کش و خوشبو کننده های هوا پرهیز کنید.
شستشوی مرتب مجاری تنفسی با محلول آب و نمک مخصوصا پس از بازگشت به منزل.
با استفاده از مواد غذایی مناسب، موجب تقویت سیستم ایمنی
بدن شده و مقاومت خود را در برابر رادیکال های آزاد موجود
در هوای آلوده، بالا می بریم.
تدابیر پاک نگه داشتن هواي منزل
داخل به یا سیب را خالی کرده و با گلاب پر کرده و روی حرارت بگذارید .
یک لیوان سرکه را در 18-20 لیوان آب ریخته و روی حرارت ملایم بگذارید.
تعدادی سیر، پیاز و نارنج را از وسط نصف برش داده و در جاهای مختلف منزل بگذارید.
دود دادن مواد و گیاهان ضدعفونی کننده هوا در زمان های کوتاه و به دفعات مانند: اسفند، کندر، پوست انار، عود، میخک، چوب سرو.
پرهیزات غذایی در آلودگی هوا
پرهیز از ساندویچ کالباس و سوسیس.
سس تند.
چیپس شور و سرکه ای.
آب بسیار سرد. آب یخ.
میوه های آبدار مانند هندوانه، خربزه و خیار.
مصرف زیاد شیرینی.
پرهیزات عمومی در آلودگی هوا
پرهیز از بی تحرکی.
خواب زیاد.
حمام طولانی.
حشره کش ها.
سیگار و الکل.
گرسنه ماندن طولانی.
پرهیز از یبوست.
پرخوری و روی هم خوری.
مواد غذایی مفید در آلودگي هوا
گوشت های کبابی که هضم راحتی دارند
مانند جوجه، کبک، بلدرچین و گوسفند.
برای پختن گوشت از چاشنی هایی مانند سماق، غوره، آب لیمو،
سرکه و آب انار ترش استفاده شود.
خوردن سیب شیرین، انار شیرین، گلابی و پرتقال شیرین.
بوییدن برگ رزماری یا بهارنارنج و افزودن آنها به چای طبیعی، به، پونه، سیب، گلاب، لیمو، نارنج، بهارنارنج. خوردن سالاد کاهو با هویج، کرفس، روغن زیتون بکر و مقدار کمی آب نارنج طبیعی.
خوردن سوپ های کم رشته و پر سبزی با هویج، به، شلغم و قدری زرشک. آش های ترش.
شربت آب لیمو و عسل.
در این نوشته به آب و هوای مناسب برای زیست انسان پرداختیم.